Orsaker

Vad orsakar en trombos?

PDF | Skriv ut denna sida | Rekommendera denna sida

Graviditet
- en riskfaktor

Flera olika riskfaktorer ligger bakom uppkomsten av en trombos. Dessa kan delas in i tre huvudkategorier som identifierades redan 1852 i Berlin av patologen Rudolf Virchow. De är därför mer kända som Virchow's triad:

  • Försämrat blodflöde, exempelvis på grund av sängläge, gipsning eller skenor, vätskebrist eller en befintlig venös sjukdom (kronisk venös insufficiens).
  • Skadade kärlväggar, exempelvis på grund av operation, skada eller inflammation, men även åldersrelaterade förändringar i benens vener (åderbråck).
  • Ökad risk för blodet att koagulera, exempelvis om koaguleringsfaktorer ökas om den normala balansen mellan koagulation och koagel störs av vissa läkemedel.

Rent allmänt ökar risken för blodpropp med stigande ålder, vid övervikt, under graviditet och efter förlossning samt vid rökning.

Vad som händer om en blodpropp inte åtgärdas:

Det venösa systemet i benet består av de ytliga venerna i bindväven (direkt under huden) och de djupa venerna i benmusklerna. Det är betydligt allvarligare om en blodpropp bildas i en ven i det djupa systemet än om den bildas i en ytlig ven. Blodproppen täpper till blodflödet och venen inflammeras vilket ger upphov till en dov smärta. Musklerna blir stela och känns ungefär som efter ett intensivt träningspass. Normalt kan smärtan avta om benen svullnar av när de lyfts upp. Andra typiska kännetecken är en hud som är överkänslig, känns brännande och ibland får en blåaktig missfärgning.

Förutom smärtan vid venös inflammation medför en djup ventrombos svårare komplikationer. Om hela eller delar av blodproppen lossnar och följer med det venösa återflödet mot hjärtat kan den slutligen fastna i lungorna (lungemboli) och detta kan vara dödligt. Risken är som störst för en emboli under de tre till fem första dagarna då en trombos har bildats.

Post-trombotiskt syndrom är en annan vanlig komplikation vid trombos. Detta orsakas när en blodpropp skadar venklaffarna vilket kan leda till permanenta skador med flera komplikationer, bland annat venösa bensår.

Dela på Facebook:

www.facebook.com