Stödstrumpor – Kompressionsstrumpor? Vad är skillnaden?

Här krävs en förklaring

Stödstrumpor är inte detsamma som kompressionsstrumpor

Det är vanligt att folk kallar medicinska kompressionsstrumpor för "stödstrumpor". Det är felaktigt eftersom de båda produkterna skiljer sig åt på flera sätt. 

Hälsosamt tryck om benet: medicinsk kompressionsstrumpa

Den medicinska kompressionsstrumpan är ett medicinskt hjälpmedel som ordineras av vårdpersonal.   Stödstrumpor är däremot endast till för personer med friska vener.

Blodet transporteras tillbaka till hjärtat i venerna. I venerna finns venklaffar som fungerar som backventiler som bara låter blodet flöda i en riktning, nämligen upp till hjärtat, och förhindrar att blodet ansamlas i benen. Denna funktion stödjs av muskelpumpen. Om man rör sig för lite, står eller sitter mycket, utsätter man dagligen vensystemet för högt tryck.

När vadmuskulaturen inte stimuleras till att transportera bort blodet eller om venerna tänjs ut och klaffarna håller inte längre tätt så ansamlad blodet i benen. Svullna ben och tryckmärken i vävnaden från sockor eller skor är tecken på detta. Det kan senare utvecklas till spindelvener, åderbråck eller bensår. 

Det är i sådana fall som medicinska kompressionsstrumpor kan hjälpa. Kompressionen definieras noggrant med s.k. kompressionsklasser. Venernas diameter minskas med hjälp av det graderade trycket som efter hand avtar i riktning mot hjärtat. Venklaffarna stängs igen och blodet flödar lättare till hjärtat. Om man redan har venös insufficiens ska man inte ha något annat än medicinska kompressionsstrumpor.

För att en kompressionstrumpa ska göra någon nytta måste det maximala trycket vara placerat vid vristen där benet är som smalast. Trycket ska sedan avta så att strumpans avslut inte förhindrar blodcirkulationen. När man väljer storlek utgår man därför alltid från vristmåttet. Därefter tar man flera olika längd- och omkretsmått så att kompressionsstrumpan anpassas exakt efter patientens individuella form. Om patienten inte passar in i en av de många standardstorlekarna kan man beställa en individuellt måttsydd produkt.

Varför stödstrumpan inte är någon medicinsk kompressionsstrumpa

En stödstrumpa har i regel inget kontrollerat avtagande tryck. Det kan leda till att blod ändå ansamlas i benen, och att man ändå får besvär med venerna eller inte upplever någon lindring alls.

Stödstrumpor: Inget kontrollerat tryck över benet

Stödstrumpor har ingen kontrollerad tryckgradient, de är inte medicinskt kontrollerade och ger ingen bevisad medicinsk effekt. Vilken storlek man ska ha på strumpan beror i regel på vilken skostorlek man har. Jämför själv ditt vristmått med personer som har samma skostorlek som dig. Visst är det skillnad? 

Stödstrumpor kan inte förskrivas och lämpar sig därför bara för personer utan venösa problem. De har inget kliniskt användningsområde!

Medicinska kompressionsstrumpor från medi

En unik egenskap hos de medicinska kompressionsstrumporna från medi är att de inte ser ut som medicinska hjälpmedel. De är transparenta som nylonstrumpor och finns i en mängd standard- och trendfärger, helt enligt rådande mode och säsong. Dessutom finns det ett stort urval snygga häftband för lårstrumpor.

Det finns även medicinska kompressionsstrumpor för herrar (t.ex. mediven for men) som utseendemässigt inte skiljer sig från vanliga herrknästrumpor. För användaren betyder det medicinsk effekt i snyggt utförande och med högsta komfort. Kompressionsstrumpor från medi sitter perfekt och halkar inte ner eller korvar sig. Tack vare tekniken Clima Comfort transporterar materialet snabbt bort fukt från huden, och gör det mycket skönare att bära kompressionsstrumpor på sommaren.

En jämförelse mellan medicinsk kompression och stödstrumpor

Medicinska kompressionsstrumpor ...

  • är medicinska hjälpmedel
  • kan ordineras av vårdpersonal
  • har en bevisad medicinsk effekt
  • har en definierad tryckgradient och är godkända enligt medicinsk standard (RAL GZ 387/1)
  • finns i flera kompressionsklasser
  • används vid behandling av venösa och lymfatiska diagnoser, t.ex. åderbråck, lymfödem och lipödem
  • finns i flera storlekar som bestäms utifrån längd- och omfångsmått alternativt som individuellt måttsydda produkter
  • finns som rund- och flatstickade varianter i flera olika längder och utföranden

Stödstrumpor ...

  • har ingen bevisad medicinsk effekt
  • kan inte ordineras
  • har inte någon definierad tryckgradient
  • storleken bestäms oftast utifrån personens skostorlek
  • finns bara i några få rundstickade varianter med låg kompression
  • har i regel samma tryck i hela strumpan
  • finns oftast endast som knästrumpa

Bakgrundsinformation

Medicinska kompressionsstrumpor från medi

Enligt en studie gjord i Tyskland har 90 procent av den vuxna befolkningen förändringar i benvenerna. Hos vissa har förändringarna gått så långt att de behöver akut behandling. Bara 23 procent av dessa har sökt läkarvård. Det kostar inte bara i hälsa för den drabbade utan blir också en samhällskostnad: I Tyskland hade man kunnat spara 4,2 miljarder euro årligen, om alla drabbade hade fått den vård de behöver (se Bonner Venenstudie, 2003 och Eurocom-Studie 2004).